Felaktigheter och myter

Felaktigt om acne

Trots att acne är en av de mest utbredda hudsjukdomarna, är acne även en av de minst förstådda. Det finns ett brett utbud av myter och missuppfattningar om akne. Dessa förklaras nedan.

  • Acne orsakas av dålig kost.” Det finns inga bevis på att kosten spelar en roll för akne. Att äta en hälsosam och balanserad kost rekommenderas därför att det är bra för ditt hjärta och din hälsa i allmänhet. Det kommer dock inte hjälpa din akne.
  • Acne orsakas av att ha smutsiga hud och dålig hygien.” De flesta av de biologiska reaktioner som utlöser acne uppstår under huden, inte på ytan av huden. Därför kommer hur renheten din hud ha liten eller ingen effekt alls på din akne. Du bör tvätta dig dagligen och ansiktet två gånger om dagen. Oftare än så kommer inte att göra någon skillnad på din akne utan det kan faktiskt göra att symtomen förvärras då det kan irritera din hud.
  • Klämma pormaskar, finnar etc är det bästa sättet att bli av med akne.” Att pressa eller plocka din akne kan göra att symtomen förvärras och kan om du har otur ge dig permanent ärrbildning.
  • Acne är smittsamt.” Du kan inte smitta akne till andra människor och tillståndet är inte smittsamt.
  • Att sola, solarium och sollampor bidrar till att förbättra symtomen vid akne.” Det finns inga avgörande bevis för att långvarig exponering för solljus eller solarium förbättrar symptomen vid akne. Det finns dock belägg för att långvarig exponering för solljus kan öka risken att få hudcancer. Tänk på att många av de mediciner som används för att behandla akne kan göra huden mer känslig för ljus, vilket kan leda till att du får skador på huden vid långvarig exponering av ljus.¨