behandlingavacne.se

Felaktigheter och myter

Hem > Felaktigheter och myter

Felaktigheter och myter

5 vanliga myter om akne

Även om akne är en vanligt förekommande hudåkomma, råder det mycket missuppfattningar och myter kring det. Här klargör vi några av de mest spridda missförstånden.

1. Måltiderna du äter påverkar dina akneutbrott

Det finns faktiskt ingen solid forskning som styrker att kosten skulle ha en avgörande inverkan på akne. Det är visserligen viktigt att äta näringsrikt för hjärtats och allmänhälsans skull, men det är ingen garanti för en aknefri hud.

2. Otillräcklig hygien och smutsig hud framkallar akne

I verkligheten uppstår de biologiska processerna som leder till akne djupt inne i huden, och inte på dess yta. Således har din hudrenlighet minimal inverkan på akneutvecklingen. Daglig rengöring och att rengöra ansiktet morgon och kväll är att föredra, men att tvätta sig oftare kommer varken förbättra eller förebygga dina akneproblem. Det kan till och med förvärra symptomen genom hudirritation.

3. Att pressa ut finnar och pormaskar hjälper mot akne

Sanningen är att detta beteende riskerar att förvärra tillståndet och kan till och med leda till bestående ärr.

4. Akne kan smitta mellan personer

Akne är inte en smittsam åkomma och du kan därför inte överföra det till någon annan.

5. Solljus och solariumsbesök förbättrar akne

Det finns ingen tydlig evidens som stödjer att långvarig exponering för solen skulle vara en effektiv behandling för akne. Däremot finns det belägg för att solning kan öka risken för hudcancer. Kom även ihåg att flera av de läkemedel som används för aknebehandling kan göra huden ljuskänslig, vilket i sin tur kan medföra hudskador vid omfattande ljusexponering.

Vad säger forskningen om acne?

Forskningen om akne visar att det är en komplex hudsjukdom som ofta påverkas av en kombination av genetiska, hormonella och miljömässiga faktorer. Det är en av de vanligaste hudåkommorna och förekommer främst under tonåren, men kan kvarstå eller uppstå även i vuxen ålder. Trots många vanliga missuppfattningar är det inte klarlagt att kost eller hygien har en direkt inverkan på akne. Behandlingar kan variera, men inkluderar vanligtvis en kombination av läkemedel som antibiotika, retinoider och hormonella behandlingar, samt aktuell hudvård.