Laserbehandling

Laserbehandling mot acne

Finnar uppstår när talgkörtlar i huden blir tilltäppta av så kallade pormaskar. I den tilltäppta körteln finns talg och aknebakterier som bryter ner fett till ämnen som irriterar huden. Då uppstår en irriterad varblåsa. Antibiotika kan slå ut dessa bakterier, som finns normalt i huden hos alla människor. I längden är risken dock stor att bakterierna blir resistenta mot medicinen. Det är här laser mot acne kommer in i bilden.

Vid laser mot acne håller läkaren en laserpenna precis ovanför acnen eller ärret och för ljuset fram och tillbaka. Därmed ångas vävnaden och en ny yta bildas där huden kan växa på nytt. Efter behandlingen med laser bildas nytt collagen som är ett protein som bygger upp huden. Med laser minskar inflammationen i talgkörtlarna och aknen lindras. Man skall dock komma ihåg att behandlingen främst lindrar symptomen och inte behandlar själva orsaken till akneuppkomst. De största fördelarna med metoden är att den dämpar aknens inflammationsfas, samt att risken för akneärr minskar betydligt.

Det finns ett par olika typer av laser, men i huvudsak fungerar samtliga enligt ovanstående beskrivning.

Behandlingen tar oftast inte mycket mer tid än tio, femton minuter per gång. Den görs 1-2ggr/vecka i ca 4 veckor.

Biverkningar

Oftast är den laserbehandling mot akne som görs helt utan smärta. Efteråt kan patienten få viss svullnad, irritation och eventuellt mindre blåmärken. Dessa försvinner allt som oftast efter ett par dagar.