behandlingavacne.se

Solfinnar och mallorcaakne
Hem > Solfinnar och mallorcaakne

Vad är mallorcaakne och hur hanteras det?

Mallorcaakne är en typ av utslag som ofta förväxlas med klassisk akne, men som uppstår i samband med solexponering. Fenomenet är vanligast i varmare klimat och särskilt i början av sommaren eller vid utlandsresor. Namnet härstammar från det faktum att många svenskar drabbas under semestrar till soliga destinationer som Mallorca. Tillståndet beror inte på smuts eller bakterier, utan på en reaktion mellan UV-strålning, värme och vissa ämnen i hudvårdsprodukter. Denna typ av akne är inte farligt men en behandling av mallorcaakne kan ibland vara nödvändigt. 

Varför uppstår solfinnar?

Solfinnar – eller mallorcaakne – triggas oftast av kombinationen av stark sol, värme och kosmetiska produkter som innehåller fett eller emulgeringsmedel. När huden exponeras för UV-ljus kan vissa ämnen brytas ner och skapa fria radikaler. Dessa irriterar huden och ger upphov till små röda eller vita knottror, särskilt på överkroppen. Immunförsvaret reagerar och skapar en inflammatorisk reaktion, vilket förvärrar symptomen.

Hudtypens påverkan

Personer med känslig hud eller en genetisk benägenhet för akne är mer utsatta. Torr hud är inte nödvändigtvis ett skydd – även den kan reagera kraftigt på sol och produkter i kombination. Mörkare hudtyper drabbas ibland av mer pigmentering i samband med inflammationen.

Vanliga misstag vid solning

Många tror att stark sol torkar ut finnar, vilket får dem att undvika solskydd. Detta är ett av de vanligaste misstagen. Andra applicerar feta solkrämer eller parfymerade lotioner, som kan orsaka eller förvärra utbrott.

Produkter att undvika

Solskydd med mineraloljor, lanolin och vissa silikoner är vanliga bovar. Emulgeringsmedel som reagerar med UV-ljus kan också trigga reaktionen. Alkoholbaserade produkter kan torka ut huden och skapa obalans som gör huden mer reaktiv.

Vanliga symptom på mallorcaakne

Utslagen visar sig som små röda eller vita knottror, ofta på bröst, axlar, överarmar och ibland i ansiktet. De kliar inte alltid, men kan vara irriterande och kännas som en lätt brännande känsla. Hudytan kan kännas ojämn, och utslagen dyker ofta upp några timmar till ett par dagar efter första exponeringen i stark sol.

Så kan du förebygga utbrott i solen

Förebyggande handlar i stor utsträckning om rätt produktval och smart solbeteende. Använd solskydd med tydlig märkning om att den är “non-comedogenic” och fri från emulsifierande ämnen. Välj lätta gelformuleringar eller produkter med fysikaliskt solfilter. Undvik att vistas i direkt sol under de mest intensiva timmarna. Tvätta bort solskydd och svett på kvällen och återfukta med parfymfri, lätt hudkräm.

För att minska risken för utbrott, tänk på att:

  • Använda produkter utan parfym och alkohol

  • Skölja av svett och solkräm direkt efter solning

  • Undvika trånga kläder som skaver mot huden

  • Applicera solskydd minst 20 minuter innan du går ut

Behandling som fungerar

När utbrottet redan är ett faktum gäller det att behandla huden varsamt. Undvik att exfoliera eller klämma. Milda rengöringar och återfuktande, lugnande produkter är grundläggande. Ibland krävs receptfria läkemedel för att lindra inflammationen. Du bör också undvika att utsätta huden för ytterligare sol innan utslagen läkt.

Receptfria alternativ

Produkter med niacinamid, zink eller salicylsyra kan hjälpa till att minska inflammation och påskynda återhämtningen. Aloe vera och panthenol är lugnande ingredienser som fungerar bra efter en dag i solen.

Exempel på ingredienser som kan vara hjälpsamma:

  • Niacinamid

  • Salicylsyra

  • Zink

  • Panthenol

  • Aloe vera

Råd från hudspecialister

Hudläkare rekommenderar att man håller huden sval, återfuktad och fri från potentiellt irriterande ämnen. I vissa fall skrivs mild kortisonkräm ut för att hantera inflammationen. Det är viktigt att avstå från att använda starka akneprodukter tills huden läkt.

När bör du söka hjälp?

Om utslagen inte läker efter ett par veckor trots skonsam hudvård, eller om de sprider sig och orsakar större obehag, bör du kontakta vården. Det är också klokt att rådfråga hudterapeut eller dermatolog innan du påbörjar nya behandlingar, särskilt om du ska vistas i solmiljöer under längre tid.