Hudproblemet stressakne är ett vanligt men ofta missförstått bekymmer. Den skiljer sig från hormonell eller kosmetikautlöst akne genom att den ofta uppstår i samband med psykisk eller fysisk stress. När kroppen reagerar på stress frisätts olika ämnen, som påverkar talgproduktionen och inflammationsnivåerna i huden. Det resulterar i plötsliga utbrott, ofta i områden som käklinje, panna eller bröst.
När kroppen är under press aktiveras det sympatiska nervsystemet och nivåerna av kortisol ökar. Det är ett hormon som i sin tur stimulerar talgkörtlarna till att producera mer fett, vilket kan täppa till porerna. Dessutom blir huden känsligare och immunförsvaret svagare, vilket gör det lättare för bakterier att skapa inflammation. Stress påverkar också våra vanor, som sömn, kost och hygien – vilket ytterligare kan förvärra akneutbrott.
För att avgöra om stress är en utlösande faktor kan du notera när utbrotten sker. Om de sammanfaller med exempelvis jobbiga perioder, sömnbrist eller livsförändringar, är det troligt att stress spelar en roll.
Stress påverkar huden på flera sätt. Det handlar inte bara om talgproduktion utan också om försämrad hudbarriär och långsammare läkning. Huden kan bli torrare eller känsligare, vilket gör den mer mottaglig för rodnad, utslag och inflammationer. Vissa får även klåda, fjällning eller rosacealiknande symtom som en reaktion på stress.
Kortisol är ett stresshormon som sätter igång flera processer i kroppen. När kortisolnivåerna är förhöjda under längre tid kan det störa den hormonella balansen och göra att huden producerar för mycket olja. Det kan även förvärra redan existerande akne.
Stressakne kännetecknas av att den ofta dyker upp plötsligt och kan försvinna lika snabbt om stressen minskar. Den sitter ofta längs med käklinjen, på halsen eller i pannan. Utslagen är vanligtvis inflammerade, röda och ömma vid beröring. Till skillnad från andra typer kan de även dyka upp på bröst och rygg.
Utöver akne kan kroppen visa andra tecken på stress: spända käkar, huvudvärk, trötthet, irritation eller sömnproblem. Kombinationen av dessa symtom ger en tydligare bild av att det handlar om stressakne.
En tydlig skillnad är att stressakne ofta är kopplad till yttre omständigheter snarare än inre, såsom hormonförändringar. Den kan komma snabbt och påverkas av din livsstil, medan till exempel tonårsakne är mer konstant över tid. En annan skillnad är att stressakne kan försvinna snabbare om den bakomliggande stressen hanteras.
Här är några typiska drag som skiljer stressakne från andra former:
Stressakne kräver ofta ett bredare angreppssätt än vanlig akne. En kombination av hudvårdsrutiner och livsstilsförändringar ger bäst resultat. Mild rengöring, salicylsyra eller niacinamid kan hjälpa till att minska utbrotten utan att irritera huden. Samtidigt är det viktigt att hantera stress genom avslappningsövningar, motion och regelbunden sömn.
Använd produkter som är fria från uttorkande alkohol och parfym. Tvätta ansiktet morgon och kväll, men undvik att skrubba huden för hårt. Återfukta alltid efter rengöring och välj en lätt fuktkräm med lugnande ingredienser.
För att förebygga stressakne kan du:
Om aknen inte förbättras trots förändrade vanor och god hudvård, kan det vara dags att kontakta en hudterapeut eller hudläkare. Långvarig stressakne kan behöva behandlas med receptbelagda preparat eller skräddarsydda behandlingsprogram. Speciellt om aknen påverkar ditt välmående eller leder till ärrbildning bör du söka hjälp.