Basiron och Stioxyl

Basiron – receptfritt läkemedel mot akne

Basiron mot akne

Basiron mot acne

Bensoylperoxid är en aktiv beståndsdel i läkemedlen Basiron och Stioxyl som båda används mot akne. Det verkar genom att få det yttre hudlagret att fjälla av samt genom att döda bakterier i talgkörtlarna. Bensoylperoxid hjälper kampen mot akne på ett par olika sätt. Först hjälper det att ta bort döda hudceller på huden. När de döda cellerna är borta, öppnas hårsäckarna upp och talg åter kan flöda obehindrat. Eftersom acnebakterier livnär sig på hudens sebum, så leder minskningen av talg även att antalet bakterier minskar. Slutligen dödar bensoylperoxid faktiskt bakterier och avaktivera därmed den inflammatoriska processen. Jämfört med andra acnebehandlingar, inklusive flera receptbelagda antibiotika, är bensoylperoxid väldigt effektiv.

Dessa läkemedel kan kombineras med andra krämer, salvor, och géler för bättre effekt. Det är till exempel populärt att kombinera dessa med Differin över natten. För många fungerar denna regim väl mot finnar.

Biverkningar av Basiron

Det går bra att använda Basiron och Stioxyl under graviditeten. Det har inte gjorts några särskilda studier på detta, men användningen under graviditet har varit stor, och där har inte framkommit att det är skadligt för fostret, om det normaldoseras.

En biverkning som många brukar drabbas av är torr hy.