behandlingavacne.se

Pormaskar

Hem > Pormaskar

Behandling mot pormaskar

Pormaskar är en vanlig hudåkomma som kan drabba både ansiktet och kroppen. Det finns flera sätt att behandla dem och här kan du bland annat läsa om några av de vanligaste metoderna, få tips på kliniker, med mera.

Tips på kliniker

Acnespecialisten

Behöver du hjälp med behandling mot pormaskar kan vi rekommendera Acnespecialisten som har lång erfarenhet av den här typen av behandlingar. Besöket inleds alltid med en konsultation där ni tillsammans diskuterar fram den bästa behandlingsmetoden för dig. 

Telefon: 08-29 61 01

Mejl: kund@acnespecialisten.se 

Adress: Sturegatan 32, Sundbyberg

Expilo

Expilo i Göteborg erbjuder behandling med microdermabrasion, en metod som effektivt tar bort döda hudceller och rensar pormaskar, vilket ger ett friskare och mer strålande hudutseende. Metoden använder microkristaller för att varsamt rensa och förbättra huden, passande för de flesta hudtyper. Tveka inte att kontakta dem för mer information!

Telefon: 031-774 49 24

Mejl: info@expilo.se 

Adress: Västra Hamngatan 11, Göteborg

Axelsons spa

Axelsons SPA erbjuder kemisk peeling, en metod som använder aktiva ämnen för att förbättra hudens utseende genom att avlägsna skadade hudceller. Behandlingen minskar rynkor, solskador, pigmentfläckar, och kan även hjälpa mot acne. Resultaten inkluderar jämnare hud, ökad lyster och fuktbevaring. Hör av dig till dem för mer information!

Telefon: 040-619 55 40

Mejl: malmo@axelsonsspa.se 

Adress: Stortorget 9, Malmö

Vanliga behandlingsmetoder

De flesta drabbas av pormaskar någon gång i livet och det kan bero på flera olika faktorer, bland annat överproduktion av talg, bakterier och inflammation. Det finns flera olika metoder för att behandla pormaskar, och vilken metod som är bäst för dig beror på hur allvarliga dina problem är.

1. Regelbunden rengöring

En viktig del av behandlingen är regelbunden rengöring av huden. Detta hjälper till med att ta bort talg och bakterier som kan täppa igen porerna. Du bör använda en mild rengöring som är avsedd för din hudtyp och som är icke-komedogen för att inte täppa igen porerna.

2. Exfoliering

Exfoliering hjälper till att ta bort döda hudceller som kan täppa igen porerna. Du kan använda en kemisk eller mekanisk peeling. 

 • En kemisk peeling innehåller syror som bryter ner döda hudceller.
 • En mekanisk peeling innehåller små partiklar som skrubbar bort döda hudceller.

3. Salicylsyra

Användningen av salicylsyra i en rengöringsgel eller toner är en kemisk behandlingsmetod. Salicylsyra tränger djupt in i porerna och löser upp sebum (en naturlig olja som produceras i talgkörtlarna i huden), vilket gör det enklare att bli av med besvären. Som alltid, följ instruktionerna noga för att undvika irritation.

Olika typer

Komedoner

Komedoner är den medicinska termen och de uppstår när hårsäckar täpps till av talg och döda hudceller. De kan vara antingen öppna eller stängda, beroende på om poröppningen är täckt av hud eller inte.

Svarta pormaskar (öppna komedoner)

Svarta pormaskar, eller öppna komedoner, är små svarta prickar som uppträder när en igentäppt por är öppen och utsätts för luft. Den svarta färgen beror inte på smuts, utan på att talget oxiderar och ändrar färg när det kommer i kontakt med syre i luften.

Vita pormaskar (stängda komedoner)

Vita pormaskar, även kända som stängda komedoner, är små hudfärgade eller vita knottror som uppstår när poröppningen är täckt av ett tunt hudlager. Eftersom dessa komedoner är stängda, förblir de vita eftersom det inte finns någon oxidation som ändrar färgen på talget.

Tips och råd för att förebygga att drabbas

Förutom att följa de ovanstående metoderna finns det några saker du kan göra för att förebygga besvär:

 • Undvik att klämma. Detta kan orsaka inflammation och ärrbildning.
 • Använd en icke-komedogen hudvårdsserie. Komedogena hudvårdsprodukter kan täppa igen porerna och orsaka besvären.
 • Var försiktig med smink. Se till att ditt smink är icke-komedogent och att du tar bort det noggrant på kvällen.
 • Ät en hälsosam kost. En hälsosam kost kan bidra till att förbättra hudens hälsa.
 • Drick mycket vatten. Vatten hjälper till att hålla huden återfuktad och frisk.

Vanliga frågor

Vad är pormaskar?

Pormaskar är små, svarta eller vita prickar som kan uppstå på huden. De är en form av acne och uppstår när talg, döda hudceller och bakterier täpper igen porerna.

Hur blir man av med dem?

Det finns inget botemedel, men det finns flera metoder som kan hjälpa till att minska deras utseende. De vanligaste metoderna är regelbunden rengöring, exfoliering och användning av icke-komedogen hudvårdsserie.

Varför blir vissa drabbade?

Det finns flera olika faktorer som kan bidra till att vissa drabbas, bland annat:

 • Överproduktion av talg
 • Bakterier
 • Familjärt anlag
 • Hormonella förändringar
 • Stress
 • Vissa mediciner

   

Är detta hudproblem relaterat till ålder?

Ja, problemen kan förekomma i alla åldrar men är vanligast bland tonåringar och unga vuxna på grund av hormonella förändringar som leder till ökad talgproduktion.