Förebygga akne

Kan jag förebygga acne?

Tyvärr går det generellt inte att förebygga acne. Om det rör sig om en obalans i hormoner kan p-piller eventuellt hjälpa. Det är inte för att huden är smutsig som acne uppkommer, utan den kommer inifrån. Har du problem med obalans i huden är du säkert också torr. När huden är torr ökar produktionen av talg som kan ge finnar. Därför är det viktigt att tillföra fukt. Många acnepreparat verkar uttorkande och kan förvärra dina problem. Att ha bra rengöringsrutiner är också viktigt för att hjälpa huden. Känsligheten mot hormonella förändringar som sker i kroppen kan vi inte bota. Den växer oftast bort med tiden. Det går däremot att minska hudens känslighet genom att stärka dess försvar.

Det är viktigt att inte pilla för mycket med händerna och med våld försöka klämma finnarna. Då sprids ofta bakterien under huden och kan bli till nya finnar samtidigt som bakterier kan komma in i finnen. Om du försiktigt kan tömma finnen med tops är det okej. Tvätta noggrant efteråt. Huden behöver ofta en kombination av djuprengöring och fukt med produkter anpassade för acne. Har du långt hår så sätt upp det när du sover, även lugg där det samlas mycket bakterier kan förvärra acnen.

Om du bär någon make-up, se till att du tvätta bort det innan du går till sängs. Det finns inga bevis för att bära smink orsakar acne, men ju mindre du rör och pillar med din hud, desto färre bakterier sprids på din hud. För att förhindra spridning av bakterier, tvätta händerna innan du rör ditt ansikte.

Det finns heller inga bevis för att vissa livsmedel, såsom stekt mat eller choklad, orsakar eller förvärrar akne. En bra balanserad kost är dock viktigt att hålla dig frisk.

Vi på Behandling av acne rekommenderar Er att prova vitamin b5 som är billigt jämfört med många andra. Svenskt Kosttillskott, till exempel, köpa vitamin b5 till ett bra pris.

Butik Erbjudande Leverans Frakt Direktlänk
boozt Fri frakt 2-3 dagar 0 kr