Graviditet

Acne när man är gravid

Att drabbas av acne under graviditeten är inte ovanligt. Det beror ofta på att mängden manligt könshormon ökar. Många får bättre hy när de är gravida, tyvärr får dock många även finnar. En del kan under denna tid få finnar trots att de aldrig tidigare haft det. Efter graviditeten brukar allt återgå till det normala igen. Ibland går acnen över mellan tredje och sjätte graviditetsmånaden.

Det som är lite jobbigt med att vara gravid samt att få acne under denna tid är att man inte har lika stor valmöjlighet vad det gäller preparat för behandling. En del produkter påverkar fostret så man måste vara försiktig med vad man använder för något. Att rådgöra med läkare eller apotekspersonal är att  rekommendera här. Roaccutan/Accutane är till exempel direkt farligt att ta under graviditeten. Även olika slags hormonpreparat ska man vara försiktig med. Isotretinoin kan vara skadligt, inte bara när man är gravid utan även när man ammar. Tetracykliner kan även det vara farligt att ta under en graviditet. För det mesta är inte antibiotika att rekommendera i sådana här fall.

Det går istället att pröva hudpreparat innehållande väteperoxid som är bakteriedödande och därför hjälper mot acne. En nyhet inom acne-behandling är faktiskt grönt te som är helt ofarligt när man är gravid. Tea tree oil är även den en naturlig metod som är väldigt mild. Tandkräm hjälper vissa. Inte heller skadar det att dricka mycket vatten.

Produkter med AHA-syror eller salicylsyra som en del av innehållet brukar inte heller ha någon skadlig inverkan. Var däremot försiktig med olika krämer mot acne eftersom huden kan vara speciellt känslig när man är gravid.