Orsaker

Varför får man acne?

För att bättre förstå orsakerna till akne är det bra att lära sig mer om talgkörtlar eftersom de som spelar en nyckelroll i det hela.

Talgkörtlar

Talgkörtlar är små körtlar som man finner nära ytan av huden. De körtlarna är kopplade till hårsäckarna. En hårsäck är ett litet hål i huden där ett enskilt hår växer ut.

Syftet med talgkörtlar är att smörja håret och huden i syfte att stoppa den från att torka ut. Körtlarna löser det genom att producera en oljig substans som kallas talg. Vid akne producerar dessa körtlar för mycket talg. Det överskott på talg som uppstår blandas med döda hudceller. När det sker bildas en propp i hårsäcken och en pormask bildas.

Beroende på om detta sker nära ytan av huden, kommer detta att bukta utåt och skapa en vit pormask. Vita pormaskar eller finnar kan man spräcka genom att pressa ut, men man ska vara försiktig så det inte blir infekterat. Alternativt om bildningen sker lite mer på djupet skapas en svart pormask. Svarta pormaskar liknar små svarta prickar på huden. De innebär att en por är delvis blockerad, men lite av innehållet kommer ändå ut till hudens yta. Den svarta pricken är inte orsakad av smuts utan är en reaktion av hudens pigment som reagerar med syret i luften och bildar den svarta pricken. Svarta pormaskar är svåra att få ut.

Vid denna situation finns normalt ofarliga bakterier som lever på huden, dessa kan förorena och infektera de närliggande hårsäckarna, vilket resulterar i att papler, pustler, noduli och cystor uppstår.

Det utlöser acne

Hos tonåringar

För en tonåring utlöses akne ofta av förhöjda nivåer av ett hormon som kallas testosteron. Detta sker under puberteten. Hormonet spelar en viktig roll för att stimulera tillväxten och utvecklingen av penis och testiklar hos pojkar samt upprätthålla muskel-och benstyrka hos flickor.

Talgkörtlar är särskilt känsliga för hormoner, så man misstänker att den ökade mängden testosteron under puberteten gör att körtlarna producerar mycket mer talg än vad den huden verkligen behöver.

His vuxna

Vad det gäller vuxnenakne, inträffar över 80% av fallen hos kvinnor. Man tror att många fall av vuxenacne är en följd av förändringar i hormonnivåer som många kvinnor upplever vid olika punkter under sitt liv. Möjliga utlösande faktorer inkluderar:

  • Menstruation: Vissa kvinnor upplever en uppblossande av akne precis innan deras mens.
  • Graviditet: Många kvinnor upplever symtom på akne under graviditeten, vanligtvis under de första månaderna.
  • Polycystiskt ovariesyndrom: är en hormonell rubbning som kan förekomma hos kvinnor med cystor i äggstockarna. Då hormonerna rubbats kan det leda till akne samt viktökning.
  • Biverkningar av läkemedel: hos vissa människor, kan vissa typer av läkemedel orsaka akne. Några exempel är läkemedel med steroider och litium, som ofta används för att behandla depression och bipolära sjukdomar.