Pormaskar

Vad är pormaskar?

Pormaskar är släkt med acne. För många är de lika besvärande som vanlig akne. Pormaskar drabbar allt som oftast personer med fet hy, men kan även drabba andra. Den svarta färgen kommer från att poren är öppen. Luften gör sedan att ovansidan utsätts för oxidation vilket skapar en kemisk reaktion som gör området svart. Bara för att den är svart betyder det inte att den är smutsig.

Behandla pormaskar

Vad är det bästa sättet att ta bort pormaskar på? Man kan inte bara klämma ut det svarta och tro att allt är klart i och med det. Det som fick pormasken att bildas finns nämligen kvar under ytan på huden. Efter att man klämt ut det svarta måste den underliggande ytan behandlas. Gör man inte det finns det risk att fler pormaskar bildas. Poren kan även bli röd eller till och med utvecklas till en finne. För själva klämmandet brukar ånga huden göra det enklare eftersom porerna då öppnar sig, men var försiktig så du inte skadar huden med vare sig ångan eller klämmandet.

Det finns en rad produkter på marknaden som tar bort pormaskar genom att på olika sätt rensa poren. Bland annat finns plåster som fuktas och fästs på pormasken. När plåstret sedan dras bort följer pormasken även med eftersom den fastnat på plåstret. När pormasken är borttagen, tänk då på att det är en öppen por som är kvar. Om inte denna rengörs, med antibakteriell tvål till exempel, finns det risk att den blir infekterad. Något annat som hjälper är att ta bort döda hudceller från ansiktet med jämna mellanrum, använda ansiktsmasker samt ansiktsskrubb.